Testamentit

Testamentit

Testamentit ovat yksi useista määrämuotoisista oikeudellisista asiakirjoista, jotka väärin tehtyinä ovat pätemättömiä. Testamenteistä riidelläänkin usein eri oikeusasteissa niiden pätevyyden ja pätemättömyyden osalta. 

Me valmistamme testamentit muotovaatimukset huomioon ottaen. Kirjaamme testamentteihin testamentintekijän tahdon tarkasti. Testamentin allekirjoitusvaiheessa on oltava läsnä kaksi esteetöntä todistajaa. Palveluihimme kuuluu myös todistajina toimiminen. Niin kuin perintösuunnittelu, myös testamentti liittyy jäämistösuunnitteluun ja sillä voidaan saavuttaa tiettyjä verotuksellisia etuja.


Yleistä testamenteistä:

Testamentti on määrämuotoinen oikeustoimi, jossa testamentintekijä määrää omaisuudestaan kuoleman varalta. Testamentti mahdollistaa omaisuudesta ja sen jakamisesta päättämisen lain mukaisesta perimysjärjestyksestä poiketen.

Testamentilla voidaan määrätä omaisuuden omistusoikeudesta tai hallintaoikeudesta. Testamentilla voidaan määrätä joko koko omaisuudesta tai sen osasta (legaatti).

Testamentillä voidaan rajata puolison avio-oikeuden mukainen oikeus tiettyyn omaisuuserään.


Testamentteja on olemassa erilaisia ja yleensä testamentit ovatkin osaltaan näiden yhdistelmiä:

1. Yleistestamentti

Yleistestamentissa testamentin tekijä luovuttaa saajalle koko omaisuuden, määräosan omaisuudesta tai sen mitä muiden määräysten täyttämisen jälkeen on jäljellä. Yleistestamentinsaajasta tulee kuolinpesän osakas ja perunkirjoitusvelvollinen. 

2. Erityistestamentti (legaatti)

Erityisjälkisäädös eli legaatti on testamentti, jolla perittävä määrää jostakin erityisestä, tietystä omaisuudestaan taikka tietystä rahamäärästä jonkun hyväksi.

3. Keskinäinen testamentti

Keskinäinen testamentti on yleensä puolisoiden välinen testamentti, jossa testamentataan omaisuutta toisen hyväksi.

4. Omistusoikeustestamentti

Omistusoikeustestamentillä tarkoitetaan testamenttiä, jossa henkilölle luovutetaan tietty omaisuus täydellä omistusoikeudella vrt. hallintaoikeustestamentti

4. Hallintaoikeustestamentti

Hallintaoikeustestamentilla testamentinsaaja saa oikeuden hallita ja käyttää omaisuutta, mutta hänen omistajuus on rajoitettu ja täten hänen oikeus luovuttaa omaisuutta on rajoitettu. Samalla testamentintekijä voi valita omaisuuden tuotostakin.

5. Hoitotestamentti

Hoitotestamentti on henkilön tahdonilmaus omasta hoidostaan, jos hän vakavan sairauden, onnettomuuden tai vanhuuden heikkouden vuoksi menettää oikeustoimikelpoisuutensa. Hoitotestamentissa määritellään ne tilat, jolloin luovutaan potilaan elämää lyhytaikaisesti pidentävistä, keinotekoisista elintoimintoja ylläpitävistä hoitotoimista.