Avioehtosopimukset

Avioehtosopimukset

Palveluumme kuuluvat avioehtosopimukset. Niin kuin monet muut oikeudelliset asiakirjat, myös avioehtosopimus täytyy tehdä määrämuotoja käyttäen. Näin ollen, jos se ei täytä kaikkia laissa asetettuja vaatimuksia se on pätemätön. Valmistamme teidän tarpeita vastaavan avioehtosopimuksen juridisesti oikeanlaisena ja tarvittaessa hoidamme rekisteröinnin teidän puolestanne. 


Yleistä avioehtosopimuksesta

Lähtökohtaisesti avioliitossa elävien omaisuus on erillistä, mutta avioliiton purkautuessa kummallakin puolisolla on avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen, mutta tästä puolisot voivat poiketa laatimalla avioehtosopimuksen.

Avio-oikeus merkitsee puolisoiden oikeutta toisen puolison omaisuuteen avioliiton päättyessä. Avioliitto voi päättyä joko avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. Periaatteena on, että puolisoiden avio-oikeuden alainen säästö jaetaan tasan avioliiton päättymisen jälkeen, niin että enemmän omistava puoliso antaa omaisuudestaan tasinkoa vähemmän omistavalle puolisolle. Tähän periaatteeseen on kuitenkin poikkeuksia, esimerkiksi tasinkoprivilegi, jonka mukaan lesken ei tarvitse luovuttaa ensiksi kuollee puolison perillisille omaisuutta, mikäli osituksessa leski omistaa enemmän omaisuutta kuin kuollut puolisonsa.

Tätä oikeutta voidaan rajoittaa avioehtosopimuksella. Avioehtosopimuksessa puolisot voivat sopia, ettei puolisoilla ole lainkaan avio-oikeutta toistensa omaisuuteen tai avioehtosopimuksessa voidaan rajata tietty omaisuus pois avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta.

Avioehtosopimus on rekisteröitävä digi- ja väestötietovirastoon. Avioehtosopimus edellyttää molempien puolisoiden suostumusta ja avioehtosopimus voidaan tehdä joko avioliiton aikana tai ennen avioliiton solmimista.