Ositus- ja perinnönjakokirja

Ositus- ja perinnönjakokirja

Perunkirjoitusten valmistamisen lisäksi perintö- ja jäämistöpalveluihimme kuuluu ositus- ja perinnönjakokirjat. Emme toimi pesänselvittäjinä, mutta laadimme osituskirjat sekä perinnönjakokirjat yhdessä asiakkaiden kanssa sopimusjakona. Palveluun kuuluu tietenkin opastaminen ja neuvominen laillisen jaon tekemiseksi sekä mahdollinen sovun saaminen jakoon liittyen. On huomioitavaa, että avioliittolaissa (234/1929) tai perintökaaressa (40/1965) ei varsinaisesti velvoiteta tekemään ositusta puolison kuoleman jälkeen, mutta sen tekeminen on kuitenkin edellytys perinnönjaon suorittamiselle. Ilman ositusta ei siis perintöä ole mahdollista jakaa. Tai jos ositusta ei tehdä, niin perinnönjakoon tarvitaan kirjallinen lausuma, ettei edellinen puoliso vaadi kuolinpesältä mitään.

Ositus

Ositus on tehtävä avioliiton päättyessä. Avioliitto päättyy joko avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. Osituksessa puolisoiden välinen aviovarallisuussuhde puretaan ja omaisuus jaetaan pääsäännön mukaisesti tasan puolisoiden kesken tai puolisin ja kuolinpesän kesken, mikäli avioehtosopimuksia ei ole tehty. (Avioehtosopimukset meiltä helposti ja vaivattomasti). Mikäli puolisoilla oli täysin poissulkeva avioehto, täytyy toimittaa omaisuuden erottelu niinkuin avoliitossa olleiden välillä. Autamme myös omaisuuden erottelutilanteissa.

Perinnönjako

Perinnönjako tehdään henkilön kuollessa, kun hänen omaisuus halutaan jakaa perillisten ja mahdollisten testamentinsaajen kesken. Perinnönjaolle ei ole säädetty määräaikaa, missä ajassa se tulisi tehdä. Perinnönjako tulee kuitenkin tehdä silloin, jos joku pesän osakkaista sitä vaatii. Perinnönjako voidaan toimittaa vasta perunkirjoituksen jälkeen, ja kun velat ovat maksettu. Perinnönjako voidaan tehdä joko sopimusjakona perillisten kesken tai toimitusjakona pesänjakajan toimesta. Perinnönjako toteutetaan perimysjärjestyksen mukaisesti, mikäli perittävä ei ollut tehnyt testamenttiä. Perimysjärjestys on seuraava:

  1. Lapset. Jos lapsi on kuollut, perintö menee lastenlapsille ja heidän jälkeensä lastenlastenlapsille.
  2. Leski. Leski perii puolisonsa, jos he olivat naimisissa eikä vainajalla ole omia rintaperillisiä eli lapsia tai lastenlapsia.
  3. Äiti ja isä. Jos äiti ja isä ovat kuolleet, perintö menee sisaruksille ja heidän jälkeensä sisarusten lapsille.
  4. Isovanhemmat. Jos isovanhemmat ovat kuolleet, perintö menee sedille, tädeille ja enoille. Heidän jälkeensä perintö menee valtiolle. Serkut eivät siis kuulu perillisiin.

Niin kuin kaikki oikeudelliset asiakirjat myös ositus- ja perinnönjakokirja täytyvät olla määrämuotoisia ja vaatimukset täyttävät. Vahva suositus on, että varsinkin ositus tehtäisiin mahdollisimman pian, jottei tule myöhemmin mitään "yllätyksiä". 

Autamme teitä laatimaan tarvittaessa ositus- ja perinnönjakokirjan sekä neuvomme ja ohjaamme jaon toteuttamisessa. Autamme myös muissa jaon loppuun saattamisen ja kuolinpesän lakkauttamiseen liittyvissä asioissa.