Perunkirjoitus

Perunkirjoitus

Olemme erityisesti erikoistuneet perukirjojen tekemiseen. Perukirja täytyy tehdä ottaen huomioon perintökaaren 40/1965 muotovaatimukset. Tilaamme tarvittaessa perukirjaa varten tarvittavat asiakirjat ja lisäksi järjestämme perunkirjoitukseen liittyvien asioiden hoitamisen, jolloin perunkirjoitusvastuullisella jää aikaa muihin asioihin. Kauttamme asiakas saa perunkirjoitusta varten tarvittavat uskotut miehet. Viestimme digi- ja väestötietoviraston kanssa ja tilaamme sukuselvityksiä ja järjestämme myös perunkirjoitustilaisuuden kutsuineen. Palvelun voimme räätälöidä asiakkaan tarpeiden mukaisesti ja keskustelemme sekä neuvomme asioiden hoitamisessa pesän ilmoittajaa.

Autamme tarvittaessa myös verosuunnittelussa perintöihin liittyen. Suunnittelemalla perinnönjakoa ja perintöverotusta voi säästää verotuksessa merkittäviäkin summia.

Perukirja ja perunkirjoitus maksetaan kuolinpesän varoista ja kulut merkitään perukirjaan. Emme pysty antamaan suoraa ohjehintaa perukirjan valmistamisesta, koska perukirja on paljon laajempi ja hankalammin laadittava kuin useimmat muut oikeudelliset asiakirjat. Hintaan vaikuttaa kuolleen omaisuuden määrä ja laatu sekä tarvittavat palvelut. Alkukartoituksessa pyrimme kuitenkin antamaan suuntaa antavan hinta-arvion lopullisesta hinnasta tai tuntiveloituksesta.

Juuri perukirjan vaativuuden ja monipuolisuuden vuoksi on syytä antaa se tehtäväksi ammattilaiselle.

Valmistamme myös perunkirjoituksen täydennysilmoitukset sekä perinnöstä luopumisilmoitus.


Yleistä perunkirjoituksesta

Perunkirjoitus on tehtävä, kun Suomessa vakinaisesti asuva henkilö kuolee. Mikäli suomalainen saa perintöä ulkomailla asuvalta on suomalaisen tehtävä perintöveroilmoitus.

Lain mukaan perunkirjoitus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa kuolemantapauksesta, mutta tähän on mahdollista saada lisäaikaa. Mikäli perunkirjoitusta ei toimiteta määräajassa, voidaan määrätä veronkorotus. Pahimmassa tapauksessa perunkirjoituksen laiminlyönnin seurauksena kuolinpesän osakkaat voivat joutua vastaamaan vainajan veloista.

Perukirjalla on kolme merkittävää merkitystä:

1. Toimii osakasluettelona

2. Toimii omaisuusluettelona

3. Toimii perintöverotuksen pohjana

Perukirja tulee olla kahden uskotun miehen allekirjoittama. Uskottujen miesten tehtävänä on todistaa, että kuolinpesän varat on arvostettu oikein ja että perukirjaan on yleisestikin merkitty kaikki omaisuus, joka vainajalla kuollessaan oli. Kuolinpesän osakkailla on merkittävä rooli perukirjan toimituttamisessa. 

Perukirjan laatimista varten tarvitsee seuraavia asiakirjoja: kuolinpesän velat ja maksut, saldotodistukset pankkitileistä, lainhuutotodistukset kiinteistöistä / isännöitsijän todistukset asunto-osakkeista, sukuselvitys (eli virkatodistukset), testamentit, avioehtosopimukset, perinnöstä luopumista koskevat ilmoitukset, tositteet henkivakuutuskorvauksista sekä kaikki muut asiakirjat, jotka ovat tarpeellisia pesän tilan selville saamiseksi. Nämä asiakirjat pitää pesän ilmoittajan säilyttää itsellään perukirjan liitteinä, jolloin siitä voidaan antaa tietoja kullekin tarvitsijalle sen mukaan kuin kulloinkin on tarpeen. Jonkin kuolinpesän osakkaan on siis tehtävä perikunnan arkisto, jossa säilytetään kuolinpesän asiakirjoja.